آبیاری_چیست؟ 

آبیاری عبارت است از رسانیدن آب مورد نیاز نبات با دخالت انسان جهت رفع نیاز نبات می باشد. هرگاه نباتات نتوانند در طبیعیت آب مقدار ضرورت خویش را بشکل نورمال بدست آرند و با دخالت انسان نیازمندی نبات رفع گردد به آن آبیاری گفته میشود.
 خلاصه اگر در تامین آب مورد ضرورت نبات انسان دخالت نمایید به آن آبیاری گفته میشود.
آبیاری در نباتات بستگی به عوامل ذیل دارد پس دهقانان عزیز، هموطنان گرامی و زارعین،  حین آبیاری مزارع خویش نکات آتی را جداً در نظر گرفته طبق تجارب ساحوی و رهنمودهای ترویجی به آن عمل نمائید .
۱) نوعیت خاک.
۲) نوعیت نبات.
۳) سن نبات. 
۴) فصل (موسم ) و یا زمان.
۵) درجه حرارت ویا گرمی هوا.
۶) زمان آبیاری. 
هریک از عامل فوق الذکر دارای چندین فکتور های دیگر هستند که در آبیاری نقش برازنده دارد.

* نوعیت خاک :
 در آبیاری و نگهداری آب در زمین ساختمان وتکسچر خاک رول عمده دارد. 
الف'  خاکهای که دارای منفذ های بیشتر وتخلل زیادتر داشته باشد نگهداری آب و ذخیره رطوبت در آن کم است مانند خاکهای ریگی که این نوع خاک ها به آبیاری بیشتر ضرورت داشته زودتر اشباع شده برعکس در عمل از دست دادن آب ظرفیت و ذخیره کردن رطوبت و  آب را کمتر دارد.
ب' خاکهای که دارای مواد عضوی باشند قوه نگهداری و حفظ رطوبت را بیشتر داشته نسبت بخاکهای دیگر ظرفیت نگهداری و ذخیره نمودن آب و رطوبت را بشکل بهتر دارد.
د'  خاکهای که دارای منفذ های بسیار کوچک و ذرات خورد با هم چسپیده داشته باشند مانند خاکهای کُلی که قوه نگهداری آب درآن بیش تر ولی رشد و نموی ریشه نباتات در آن بطی و کمتر می باشند.

نوعیت نباتات :
خداوند هر چیز را متفاوت و دارای خصوصیات و ویژگی‌های ها خاص آفریده است به این طور عالم نباتات هم مانند سایر مخلوقات دارای پیچیده گی های ست.
باوجود آنکه نباتاتی هم که از یک آر در، فامیل، جنس و نوع استند ولی در بین شان به وضاحت فرق های قابل ملاحظه یی دیده میشود. بدین ملحوظ نوع نبات در آبیاری نقش اساسی دارد. 
مثلا : درختان وبته های جنگلی نسبت به درختان باغی به آب کمتر ضرورت دارد. همچنان غله جات، حبوبات،  نباتات صنعتی و تیلی، سبزیجات و نباتات علوفه یی هر کدام از لحاظ نیازمندی به آب از یک دیگر متفاوت تر بوده ضرورت آبی شان فرق می کند.

سن نبات یا طول عمر نبات : 
هر قدر نباتات که تازه غرس/ بذر/ نهالی شده باشند نیازمندی آن به آبیاری بیشتر نسبت به درختان بزرگ و و یا نباتات که سابق کشت شده باشد ضرورت دارند.

* درجه حرارت و بلند بودن گرمی هوا:
هر قدر درجه حرارت بلند باشد میزان نیازمندی نباتات به آب بیشتر بوده و ضرورت به آبیاری احساس میشود درجه حرارت بلند در عملیه تبخیر وتعرق رول عمده داشته و در سرعت بخشیدن آن نقش اساسی دارد.
هر قدر عملیه تبخیر و تعرق در خاک و در نبات صورت گیرد به آن اندازه ضرورت نبات به آبیاری بیشتر می گردد که یک تناسب مستقیم را تشکیل میدهید.

فصل (موسم) و یا زمان : 
اکثراً نباتات در فصل رشد و نمویی خویش اشد به آبیاری ضرورت دارند. نه در حالت دارمنسی یا استراحت، نباتات بیشتر در فصل تابستان بخاطر گرمی هوا به آبیاری نیاز دارند ولی در اصل از اوسط فصل بهار الی اواخر فصل خزان به آب ضرورت دارد.
به دلیل اینکه از یکسو هوا بطرف گرم شدن، بلند رفتن درجه حرارت میرود، از سوی دیگر مرحله رشد، نموی ، تولید محصول می باشد به همین سبب به آبیاری بیشتر ضرورت دارد.
آبیاری به علت گرمی شدید و نیاز نبات بخاطر از دست دادن آب و رطوبت درخاک صورت می گیرد و این حالت زمان به وقوع می پیوندد که درجه حرارت بلند و موسم گرم باشد.
معمولاً در موسم تابستان درجه حرارت بلند می رود، نباتات در معرض کم آبی قرار گرفته درصورت عدم رسیده گی و بی توجهی به آن (درختان و یا سایر نباتات) تلف شده از بین می رود.
 پس باید هر مامور ترویج ساحوی و دهقان بدرستی بدانند که با بالا رفتن درجه حرارت نیازمندی نبات به آب یاری بیشتر بوده، مراقبت از مزارع خویش باشند.

زمان آبیاری : 
آنچه قابل تذکر است اساسی ترین فکتور نسبت به سایر بخش های فوق الذکر فکتور آبیاری و زمان آبیاری آن در آبیاری درخت، مزرعه ، فارم ،چمن .......... تمام چیزهای که به آب ضرودت دارد چند چیز را باید در نظر داشت .
وقت آبیاری
شیوه  آبیاری 
مدت  آب یاری 
وضعیت اب وهوا 
جلوگیری از ضایعات آب حین آب یاری 
مدیریت وتنظیم آب در مزرعه 
طبق تجارب ترویج ساحوی و رهنمودهای فنی ومسلکی آبیاری زمان صورت گیرد که هوا گرم نباشد خوب و موثرترین وقت آب یاری هنگام صبح و قبل از گرم شدن هوا، طلوع آفتاب، تابش شعاع مستقیم آفتاب بر زمین و نبات می باشد به دلیل اینکه درهنگام صبح زمین، نبات، آب وهوا سرد است. تبخیر نسبت سردی اشیای متذکره کمتر صورت می گیرد.
طوریکه درکشت/ غرس/ بذر نباتات دقت صورت نگیرد بالای حاصلات نباتات هم تاثیر منفی برجا می گذارد. هرگاه در زمان آب یاری نبات توجه و دقت کامل صورت نگیرد موثریت آبیاری کاهش یافته سودی بر نبات نخواهد داشت.

#Farmer #Afghanistan #Water #باغداری #زراعت #کشاورزی #Copy

#باغداری